Изложба „ВОДА У КЊИГАМА УМЕТНИКА ПЕРГАМЕНТ КОНЦЕРТИНА“ у Галерији Атријум

У четвртак, 8. јуна 2017. године у галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је изложба „ВОДА У КЊИГАМА УМЕТНИКА ПЕРГАМЕНТ КОНЦЕРТИНА“,  ауторски пројекат међународне културне сарадње, аутора Лепосаве Милошевић Сибиновић. Сарадници на пројекту су Милош Сибиновић и Марија Сибиновић.

Јединствену поставку изложбе чини 210 радова 107 аутора из целог света. Заступљени су аутори из Босне и Херцеговине, Бугарске, Канаде, Костарике, Мађарске, Немачке, Португала, Румуније, Шпаније, САД,  Мексика и Србије,  као и српски уметници који живе у Аустралији, Француској, Канади и Великој Британији. Најбројнији су уметници из Србије (29) и Мексика (54).

Пергамент концертина књиге (стручни назив за савијање табака у форми хармонике) ауторка пројекта је форматирала, обрадила и препустила уметницима уз једини услов поштовање изгледа пергамента и слободну везу са темом. Основна идеја је била повезати овај древни и отмени материјал са савременим ауторским изразима.

Актуелна тема „Вода“  као извор живота, инспирација и основни ликовни мотив радова,  пружила је могућност ауторима за различите интерпретације на пергамент подлози, специјално и по древној рецептури препарираној јагњећој кожи у форми књиге.

Изложени радови, специфичног сензибилитета и визуелне поетике, су различитих ликовних рукописа и сликарско графичких техника и стилова од реалистичког, преко асоцијативног до знаковног. У промишљању теме „Вода“ уметници су на разне начине приступили теми и представили разне мотиве од митолошких садржаја, преко представа морске флоре и фауне до лепоте грчких острва, плажа, рониоца и других варијација, инспирисани овом темом.

Лепосава Милошевић Сибиновић/Лепа је дипломирала вајарство на Академији примењених уметности у Београду 1974. године, где је похађала постдипломске студије. Магистрирала је на вајарском одсеку Националне академије „Сан Карлос“ у граду Мексику 1980. године.  Члан је УЛУС-а  и УЛУПУДС-а. Аутор је око 100 самосталних изложби, домаћих и међународних ауторских пројеката, учесник је око 500 колективних изложби,  добитник је 38 награда и признања (Награда Министарства културе за изузетан допринос култури Републике Србије, Награда за животно дело). Аутор је међународног континуираног пројекта „Пергамент Србија – Књига уметника пергамент концертина“. Дела јој се налазе у бројним колекцијама (Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности у Београду, Музеј модерне уметности у граду Мексику). Бави се скулптуром, сликарством и ауторским пројектима.

Изложбу је подржао Градски секретаријат за културу.

Изложба је путујућа и до сада је одржана у Краљеву, Смедеревској Паланци, Новом Пазару, Смедереву, Приједору, Градишки.

Изложбу је oтворио  Њ. Е. Марко Антонио  Гарсиа  Бланко, амбасадор Мексика у Србији.

Изложба је отворена до 26. јуна  2017. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба „ВОДА У КЊИГАМА УМЕТНИКА ПЕРГАМЕНТ КОНЦЕРТИНА“ у Галерији Атријум. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja