Мултимедијална изложба Толстој и Достојевски у српској култури отворена у Москви

У уторак, 8. 11. 2011. у 17 часова по руском времену, у Москви, у Дому Русского Зарубежья отворена је изложба Библиотеке града Београда под називом Толстој и Достојевски у српској култури.
Изложбу је отворила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, а у делегацији су и ауторка изложбе Наташа Булатовић, као и Олга Красић Марјановић.

 

 

Мултимедијална изложба Толстој и Достојевски у српској култури отворена у Москви

 

Изложба је приређена поводом манифестације Дани српске културе у Русији 2011. године, чији су организатори Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије и Министарство културе Руске Федерације. Поред Москве, у којој гостује од 8–14. новембра, изложба ће бити приказана и у Санкт Петербургу, од 21–30. новембра 2011. године. 
Библиотека града Београда, као једна од водећих институција културе у престоници, реализовала је ову изложбу. Аутор изложбе је Наташа Булатовић, стручни сарадник у Одељењу за културне програме Библиотеке града Београда. 
Изложбу чини 30 двојезичних плаката дигиталне штампе. На плакатима је изложена визуелна грађа која представља богато српско културно и интелектуално наслеђе с краја 19. и током читавог 20. века везано за Л. Н. Толстоја и Ф. М. Достојевског. Публика ће имати прилике да се упозна са разноврсним преводилачким, штампарским, критичарским, позоришним, друштвеним и културним деловањем Срба из тог периода. Део изложбе приказује конкретне односе између ове двојице руских писца и српског народа, њихову приватну преписку са појединим Србима, као и текстове које су објављивали о српском тј. словенском питању, као и јунаке из њихових дела и потомке који су на извесне начине везани за Србију. 
Изложба је финансијски подржана од Министарства културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, док је гостовање изложбе подржало Министарство културе Руске Федерације.
 
Време и место одржавања изложбе:
 
8−14. новембар 2011. године: Дом Русского Зарубежья имени Александра Солженицына, ул. Нижняя Радищевская, д. 2, МОСКВА
 
21−30. новембар 2011. године: Центральная библиотека им. М.Ю. Лермонтова, Литейный пр., 19, САНКТ ПЕТЕРБУРГ
 
Дом русского зарубежья имени Александра Солженицына je један од главних културних, образовних, научних и истраживачких центара. Основни правци рада: прикупљање, обрада и складиштење архивске грађе везане за историју и културно наслеђе руске дијаспоре, набавка и поручивање књига, новина и часописа; спровођење истраживања и информисање. Дом русского зарубежья организује и спроводи научне конференције (укључујући и међународне), семинаре, изложбе, књижевне и музичке вечери, округле столове, филмске пројекције, рецитације и спомен вечери, промоције књига
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Мултимедијална изложба Толстој и Достојевски у српској култури отворена у Москви. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja