Отворен реновирани огранак Библиотеке града Београда „Борислав Пекић“

У среду, 28. децембра2011. године, у 12 сати, у улици Светозара Марковића бр. 23-25 – непосредна близина Треће београдске гимназије и ОШ Владиславе Рибникар – Библиотека града Београда је свечано отворила адаптиран огранак који носи име Борислава Пекића, једног од најзначајнијих српских писаца друге половине XX века.

 

 

У присуству госпође Љиљане Пекић и ћерке Александре, представника Скупштине града Београда, као и многобројних Пекићевих поштовалаца, директор Библиотеке града Београда, госпођа Јасмина Нинков, отворила је огранак који својим изгледом и наменом достојно репрезентује писца и пружа нови угођај дружења са књигама.

Поред богатог књижног фонда Огранак има читаоницу, интернет, а један његов део посвећен је Пекићу: књижној и електронској грађи која прати Пекићев живот и стваралаштво. Намера је да се читаоцима омогући што шири увид у делатност писца. Кроз читав простор постављена је и изложба о Пекићу која је успешно гостовала у многим библиотекама Србије и света (Торонто, Ванкувер, Будимпешта, Српски културни центар у Паризу, Загреб, Крагујевац, Ужице, Зајечар, Златибор, Стеријино позорје у Новом Саду...)

Сада пријатан простор Библиотеке треба да привуче што више читалаца, пре свега младих, који ће у њој не само позајмљивати књиге, већ и наћи пријатне саговорнике, жељене информације и кутак где ће моћи да напишу задатак и семинарски рад, поразговарају о прочитаној књизи, приреде своју изложбу, организују тематско дружење...

Ваља поменути да је у времену када се издваја све мање средстава за културу, Библиотека града Београда из сопствених средстава издвојила 2.800.000 динара у адаптацију овог простора у жељи да прати светске трендове у библиотекарству и врати веру у књигу и читање.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Отворен реновирани огранак Библиотеке града Београда „Борислав Пекић“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja