Дани европске Баштине 2020. у Библиотеци града Београда

Одељење старе и ретке књиге и књиге о Београду – Завичајно одељење

Змај Јовина 1 / II спрат, радним данима од 09:00 до 19:00

Београдско четворојеванђељe, прва књига штампана у Београду 1552. године

 Ретке су европске престонице које се могу похвалити да су се у њима штампале књиге средином XVI века, и то три деценије после пада српских земаља под владавину Османлија. У оквиру Дана европске баштине можете погледати изложбу посвећену Дубровчанима − издавачима прве београдске књиге, њиховој насеобини у Белом граду средином XVI века, везама Београда и Дубровачке републике. И ове године Библиотека града Београда обележава дан када је 4. августа 1552, пре 468. година, довршено штампање прве књиге отиснуте у Београду − Београдског четворојеванђеља.

Дечје одељење "Змај", Змај Јовина 1 / мезанин, радним данима од 09:00 до 19:00

            Обрни, окрени, причу/песму/слику изокрени

            Деца основношколског узраста из Србије су необичну "Изокренуту причу" Бранка Ћопића сликали као изокренуту стварност, тј. "Обрни, окрени, причу/песму/слику изокрени". У њој је све испретурано, поиграли су се језиком, стилом, покренули су машту, изокренули стварност и допунили књижевну баштину. У оквиру манифестације "Дани европске баштине" ликовни и литерарни радови изложени су у Дечјем одељењу "Чика Јова Змај", Змај Јовина 1. Изложба радова трајаће до краја октобра 2020. године.

Дечје одељење "Невен", Комбак дворана / раније Дом Синдиката, I спрат

            Интерактивни програм посвећен народним умотворинама: загонеткама, пословицама, питалицама, бројалицама...

Одељење периодике, Студентски трг 19, радним данима од 09:00 до 19:00

            Од А до Ш: педагошки часописи и новине у фонду БГБ

            У фонду Библиотеке града Београда се чува више од 50 наслова серијских публикација које покривају област образовања. Наслови које можете користити у Фонду периодике БГБ су: Предшколско детеНародни просветитељНастава и васпитањеНаставникПедагогија, Педагогијска књижница, педагошка стварност, Андрагогија, Школски гласник, Школски радник, Учитељ, Зборник Института за педагошка истраживања, Просветни преглед...

Он-лајн програми Библиотеке града Београда  

            Пројекат "Вики Сениор", који се организује у Библиотеци града Београда, прикључиће се манифестацији "Дани европске баштине" писањем чланака на Википедији на српском језику. С обзиром на тренутну ситуацију, акција ће се организовати он-лајн, због чега ће трајати нешто дуже, од 21. септембра до 2. октобра 2020. У акцији ће учествовати учесници пројекта "Вики Сениор", библиотекари БГБ-а и других библиотека, а позив за учешће биће послат и свим волонтерима који доприносе писањем чланака на Википедији на Српском језику. Он-лајн акције су препоручене и од стране Задужбине Википедије.

Излози Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56)

У сарадњи са Легатом Милорада Павића, БГБ ће приредити изложбу у излозима Библиотеке града Београда. Посетиоци ће током Дана европске баштине моћи да виде, пре свега, научни рад Милорада Павића.

Академик Павић је био професор Филозофског факултета у Новом Саду и Филозофског факултета у Београду. Једно време је био и декан у Новом Саду. Аутор је низа књига и монографија о српском бароку, уметности у бароку и представницима књижевности овог периода.

Милорад Павић је предавао као гостујући професор у Паризу, на Сорбони, као и у Регенсбургу.

Из његових књига већ деценијима уче студенти факултета, а тему барока је, такође, укомпоновао у своје белитристичке књиге.

 

 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Дани европске Баштине 2020. у Библиотеци града Београда. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja