Обележен 90. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда обележила је у понедељак, 11. јануара 2021. године, 90 година постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача и награда за најчитанију књигу страног аутора, као и награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.

Награда која носи име оснивача Библиотеке града Београда, Марије Илић Агапове, додељена је Тањи Ивановић, библиотекару-саветнику у Библиотеци Српске академије наука и уметности.

Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2020. години додељена је Издавачкој кући ,,Лагуна" као највећем издавачу у Србији.

Према подацима из мреже Библиотеке града Београда најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2020. години је роман „Прича о онима који одлазе и онима који остају“, италијанске књижевнице Елене Феранте, у издању Издавачког предузећа Booka.

Награда „Читалац године” у категорији деце до 14 година припала је једанаестогодишњем Денису Рахмановићу из општине Палилула.

Специјално признање Библиотеке града Београда –Повеља за изузетан допринос ове године је додељена Марији Миљевић Рајшић, уредници и новинарки РТС-а која је редовно пратила све програмске активности и ширу јавност упознавала са целокупним радом Библиотеке града Београда. Поводом овогодишњег јубилеја – 90 година Библиотеке града Београда, Марија Миљевић Рајшић је приредила ауторску емисију – ТВ фељтон о историјату наше Библиотеке.

Представницима медија и добитницима награда обратила се директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков која је истакла најзначајнија остварења Библиотеке у 2020. години.

Емисију "ТВ фељтон: 90 година Библиотеке града Београда" можете погледати на Јутјуб каналу Културно-уметничког програма РТС путем следећег линка:

 

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Обележен 90. рођендан Библиотеке града Београда. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja