„ХАЈДЕ ДА ЧИТАМО ЗАЈЕДНО“

Од свих улога које једна библиотека има, можада је најважнија, стицање и одржавање навике читања код деце и младих. Oдељење библиотека "Деспот Стефан Лазаревић" од 1996. године одржава акцију "Хајде да читамо заједно" са предшколцима и првацима. Кроз њу годишње прође око 1000 малишана. Касније је, због добре праксе коју је акција имала и на основу најновијих истраживања која сведоче да се прави читалац ствара у узрасту од 3 до 5 година, настала радионица "Упознај се с књигом".                   

Опширније...

"Свадбени обичаји у младеновачком крају од краја XIX до почетка XXI века"

 Tрибина Музејa Младеновца у сарадњи са Одељењем библиотеком "Деспот Стефан Лазаревић". "Један од најважнијих и садржински најбогатијих ритуала животног циклуса је свадба. До шездесетих година XX века, традиционална свадба у младеновачком крају била је чврсто структуирана и испуњена строго устаљеним ритуалним радњама, које су извођене с циљем обезбеђења срећног живота младенаца. У другој половини XXвека постепено настају дубоке социјалне и економске промене у друштву, које су условиле и промене у свадбеној пракси.", рекла је Магдалена Ивковић, кустос Музеја.

Трибина је одржана 28. септембра у оквиру ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ и изазвала је велико интересовање.

Опширније...

КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ СТАРИХ ЗАНАТА

Библиотека "Деспот Стефан Лазаревић" и Геронтолошки центар, Младеновац одржали су у оквиру ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ предавање и изложбу радова под називом "КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ СТАРИХ ЗАНАТА" у четвртак 29. септембра у читаоници дечијег одељења.
Покушали смо да одговоримо на питање - Како стари занати утичу на рехабилитацију старих и болесних? Уводна реч је дала Љиљана Бајић, радни терапеут, а учествовали су и корисници радне терапије. Они су говорили о свом искуству у креирању и реализацији, естетски лепих и употребљивих предмета и утицају на њихове моторичке, социјалне и психолошке могућности.

Опширније...

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Први квиз "Витешки код деспота Стефана Лазаревића", завршен успешно! Учествовали су ученици 4-их разреда свих основних школа у Младеновцу. Пројекат је замишљен као такмичење ученика, прво на нивоу школе,  а најбоље екипе се пласирају за општинско тамичење. 

Опширније...

Светски дан добровољних давалаца крви

Поводом светског дана добровољних давалаца крви, 14. јуна, Црвени крст, Младеновац је наградио одељење библиотеку „Деспот Стефан Лазаревић“ Повељом за најхуманију средину у 2014. години, за дугогодишњу сарадњу у популаризацији хуманости и добровољног давалаштва. Награду је уручио Игор Бубања из Завода за трансфузију крви Србије.

    За ову награду заслуге припадају и Библиотеци града Београда која добровољне даваоце, већ неколико година, награђује бесплатним чланством.

    За 2014. годину која је, због поплава, за  Црвени крст била изузетно важна, награђени су  изузетни волонтери, вишеструки даваоци крви (100 и 50 пута) и донатори.

Опширније...

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Mladenovac. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja