ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ НА ВРАЧАРУ

Дани европске баштине обележавају се у  већини европских држава програмима чији је циљ да се широкој јавности у европским државама приближи и учини доступним културно наслеђе и да се том приликом истакне јединство разноликости заједничког европског наслеђа, као једног од најкарактеристичнијих чинилаца европског идентитета. 

Манифестација Дани европске баштине, са темом „Језик и писменост“, траје од 17. до 30. септембра 2014. године. Основна начела Дана европске баштине су, пре свега, промоција, популаризација културног наслеђа, као и подизање свести о значају културног наслеђа за друштво. Имајући то у виду, ову Манифестацију у Библиотеци „Петар Кочић“ на Врачару започињемо изложбом  „Памтићу све“ која је посвећена животу и стваралаштву Десанке Максимовић. Аутор изложбе је Олга Красић – Марјановић, а изложба је урађена поводом обележавања 20 година од смрти и 115 година од рођења велике српске песникиње.
Библиотекари Дечјег одељења „Растко“ су осмислили и реализовали неколико програма намењених предшколцима и ученицима основних школа са Врачара. За предшколце су на тему „Језик и писменост“, осмислили програм „Језик разиграни“.  У програму су учествовала деца из вртића „Фантази“. Oнасу се, уз игру, упознала са српским народним умотворинама – изрекама, питалицама, загонеткама, разбрајалицама, ташуњаљкама и цупаљкама. Радо су се и такмичила у одгонетању загонетки и у брзом и правилном изговарању тешких речи. Активности  у оквиру Манифестације „Дани европске баштине“ настављене  су програмом за децу из вртића „Мића и Аћим“ под називом „ На слово на слово“ . Речи можемо да изговарамо, пишемо или правимо помоћу знакова. Али све речи су сачињене од слова. Деца су, кроз игру, за свако слово наше азбуке тражила речи које њиме почињу, спајала су речи и правила реченицу.

Библиотекари су са посебном пажњом осмислилили програме за ученике основне школе.У интерактивној радионици о животу и делу Вука Стефановића Караџића активно су учествовали ученици четвртог разреда ОШ „Јован Миодраговић“. Посебна пажња је усмерена на Вуков рад на реформи нашег писма, а у другом делу програма смо „проверавали“ колико ученици познају  правопис.Тако су ученици на креативни начин, ван обавезне наставе, утврдили своје досадашње знање, али и научили нека нова правописна правила и појмове. Завршни програм у оквиру Манифестације „Дани европске баштине“ под називом „Наше језичко благо“, реализован је 26. септембра 2014. године. Након мултимедијалне презентације о ијекавским облицима и њиховом присуству  и значају у нашем језику, ученици ОШ „Јован Миодраговић“, су активно учествовали у језичком квизу. Такмичили су се у претварању екавских облика речи у ијекавске и препознавању и погађању територија на којима су ови говори распрострањени.  

 Осим у Дечјем одељењу „Растко“ програми су одржани и у осталим нашим огранцима. У огранку „Борислав Пекић“ реализован је програм из народне књижевности под називом „Три се петла побише“ за предшколце из вртића „Бисер“. У осталим огранцима су приређене пригодне изложбе књига на тему „Језик и писменост“ које су привукле интересовање великог броја корисника библиотеке.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ НА ВРАЧАРУ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja