Прославили смо Међународни дан књиге за децу

Педесет и четири године за редом, 2. априла, на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, у целом свету прославља се Међународни дан књиге за децу. Празник дечје књиге слави и Дечје одељење Библиотеке града Београда.

У сусрет овом празнику, са циљем да се чују дечји гласови, расписан је литерарно-ликовни конкурс „Библиотека-жељотека”, намењен ученицима основних школа. Из Београда, Србије и дијаспоре пристигли су бројни радови у којима су деца представила како изгледа библиотека из њихових снова. Радовали смо се сваком имејлу и сваком доласку поштара који нам је уручивао коверте са маштовитим дечјим одговорима, у којима су кроз песме, приче и цртеже описивали најбољу, најлепшу, најузбудљивију...библиотеку. Стручни жири састављен од писца Гордане Тимотијевић и ликовног уметника Косте Миловановића имао је одговоран и инспиративан задатак да међу многобројним маштовитим и оригиналним радовима одабере најбоље.  Награђени и похваљени ученици позвани су да дођу у Дечје одељење БГБ „Чика Јова Змај”и у свечаној атмосфери уручене су им награде, књиге на дар и дипломе. Медијски покровитељ конкурса је Дневни лист „Политика”, која ће објавити награђене радове на страници Политика за децу.

            Током данашање прославе са ауторима награђених и похваљених радова о томе шта је важно да би се написао или нацртао добар рад и о омиљеним књигама разговарали су Гордана Тимотијевић, Коста Миловановић и библиотекари.      

            Гошћа овогодишње прославе била је Емилија Пандоски, библиотекарка ОШ „Уједињене нације”. У складу са слоганом Међународног дана књиге за децу 2021. „Музика речи”, она је заједно са ученицом четвртог разреда ове школе Маријом Милетић извела посебну музичку интерпретацију песме Лазе Костића „Међу јавом и мед сном”.

            Издвајамо неколико реченица које су се нашле у награђеним радовима, које представљају најлепше честитке за празник књиге за децу.

„Да имам чаробни штапић / Којим бих себи донела срећу / Створила бих у мојој школи / Нову библиотеку и доста већу.”(Драгана, 4. разред)

„Библиотеке су увијек биле мирна и тиха мјеста, оазе за бијег од свакодневне гужве и буке и хаотичног живота.”(Јелена, 9, разред)

„Библиотеке су отворени портали за нови свијет маште чији изглед зависи од тога коју књигу одаберемо. ”(Марија, 4. разред)

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Прославили смо Међународни дан књиге за децу. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja