Библиотека града Београда 6. априла 1941. године

 Има тренутака у животима људи, али и институција, када се чини да је коначно „све дошло на своје место‟, да је све урађено и уређено по правилима. То су дани када се заборављају сви напори, муке и науке, када се уложено исплаћује.

 

У девет деценија дугој историји Библиотеке града Београда такав један тренутак је била свечаност поводом отварања првог Дома културе Београдске општине, 22. децембра 1940. године. Под истим кровом се нашло пет градских институција: Градска библиотека и Градски музеј, Дечја библиотека, Омладинска библиотека, Галерија слика и Земунски историјски архив. До тада, у првој деценији постојања, кроз читаонице Градске библиотеке је прошло 400.000 корисника, број уписаних чланова је био 11.261, број књига 22.735.

Рад у „идеалним условима‟ потрајао је тек нешто више од три месеца, а онда је Београд бомбардован, 6. априла 1941. године. Изузетном присебношћу и пожртвовањем домаћина зграде у данашњој Змај Јовиној ул. бр. 1, Милорада Милосављевића, који је у ванредним околностима немачког бомбардовања успео да кровну конструкцију ослободи запаљивих бомби које су се распламсавале, спашена је зграда Дома културе. Занимљиво је да је Милосављевићу 6. априла притеко у помоћ и комшија, београдски трговац Моравец са синовима Теодором и Андријом, рођеним 1927, односно 1928. године. Дечаци су за своју одважност награђени књигама и по једном кутијом бомбона.

Зграда је тек делимично оштећена, посебно је страдала Градска галерија слика на последњем спрату, рад свих запослених на рашчишћавању рушевина, отпалог малтера и разбијеног стакла започео је одмах по престанку ваздушне опасности. Управница, Марија Илић Агапова није напуштала своје радне обавезе. После основних оправки и детаљне ревизије фондова, Библиотека отвара своја врата корисницима 22. децембра 1941. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Библиотека града Београда 6. априла 1941. године. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja