Слика и реч Цветка Лаиновића

У Римској дворани је 25. јануара представљена постхумно објављена књига мисли и афоризама сликара Цветка Лаиновића  –  „2=1”. Разговор о животу, раду и делу Лаиновића водили су Ратко Божовић, Нина Мудринић, Александар Ђурић, Тиодор Росић, а атмосферу је употпунио глас Живана Сарамандића који је изводио део опере Дон Кихот.  Програм је водила и мисли читала глумица Вјера Мујовић.

 

 

 

Један од наших наших најцењенијих сликара, Цветко Лаиновић, представљао је уметника који је сликарство третирао на традиционални начин. Његова уметност се издвајала по особеној формалној и метафизичкој структури. Био је познат по крајњој сведености потеза на белој позадини и упрошћеном цртежу. Јединствени по стилу, његови радови су били препознатљиви по слојевитој фактури из које су исијавале нијансе хладних плавичастих тонова.

 

Лаиновић, особен по аскетском начину сликовног изражавања, својим сликама посматрачу је слао вишеструке поруке. И на сликарском платном и у књижевним текстовима бавио се вечним питањима човечанства као што су побожност, доброта, љубав, темама које су га представљале као ствараоца осетљивог сликарског темперамента, хуманисту и истинског борца за неговање духовних вредности.

 

Овај познати сликар објавио језа живота неколико књига, међу којима су  Боје у ноћи, Ствари, Боја душе, Остатак мисли, Мисао слике, Прије молитве и Свијетле сјенке, Стид од ријечи, Монте дес Монтс...

 

Куриозитет овог представљања био је последњи јавни наступ великог уметника Живана Сарамандића, који је отишао од нас само пар дана након представљања Лаиновићеве књиге.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Слика и реч Цветка Лаиновића. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja