Одељење уметности

Кнез Михаилова 56/II 
11000 Београда 
тел/факс: 20-24-002 
е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Контакт особа: Јасминка Елаковић
библиотекари-саветници:
Иванка Лазовић, Мирјана Савић 
и виши библиотекар Љиљана Зечев 

Одељење уметности је формирано 1986. године и налази се на II спрату зграде Библиотеке града Београда у улици Кнез Михаиловој 56. Заједно са читаоницом, заузима површину од око 250m². Специфичан и јединствен фонд овог одељења отворен је за све структуре корисника и садржи преко 18.000 публикација из области различитих ликовних и примењених уметности, музике, фотографије, позоришта, филма, археологије, етнологије. Ту се налази и фонд приручника који чине збирке речника и енциклопедија, зборници и часописи. Од некњижне грађе по свом богатству се истиче број музикалија. Веома значајан и драгоцен фонд чине уметничка дела 345 аутора, међу којима су велика имена сликара, графичара, вајара.

Одељење уметности организује и води различите уметничке и образовне догађаје који осликавају дух и богатство културног живота не само престонице, већ и целе Србије.

  • На трибини Уметност, која представља масмедијски уметнички центар одржавају се промоције нових књига, предавања, округли столови као и домаћи и европски пројекти. Представљена су значајна имена угледних стваралаца и научника међународне репутације;
     
  • У Галерији Атријум организују се самосталне и колективне изложбе домаћих и страних уметника. Поред ликовних изложби отворена је и за најразноврсније уметничке правце и тенденције – представљају се савремено сликарство, графика, вајарство, фотографија, модерни визуелни и мултимедијски програми;
     
  • Значају бројних културних и образовних програма доприносе музичке вечери и концерти класичне, џез и традиционалне музике који се организују у Римској дворани и привлаче пажњу великог броја посетилаца.

Сви програми Одељења су медијски добро пропраћени.

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Одељење уметности. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja