ПРИРОДНА БОГАТСТВА КОСМАЈА - Младеновац

У oдељењу библиотеке ''Деспот Стефан Лазаревић'' у Младеновцу одржано је предавање са презентацијом ''Природна богатства Космаја'', проф. биологије Вере Самаиловић. Предавању су присуствовали ученици Гимназије из Младеновца и ученици осмих разреда  основних школа из Младеновца.

Опширније...

„ХАЈДЕ ДА ЧИТАМО ЗАЈЕДНО“

Од свих улога које једна библиотека има, можада је најважнија, стицање и одржавање навике читања код деце и младих. Oдељење библиотека "Деспот Стефан Лазаревић" од 1996. године одржава акцију "Хајде да читамо заједно" са предшколцима и првацима. Кроз њу годишње прође око 1000 малишана. Касније је, због добре праксе коју је акција имала и на основу најновијих истраживања која сведоче да се прави читалац ствара у узрасту од 3 до 5 година, настала радионица "Упознај се с књигом".                   

Опширније...

"Свадбени обичаји у младеновачком крају од краја XIX до почетка XXI века"

 Tрибина Музејa Младеновца у сарадњи са Одељењем библиотеком "Деспот Стефан Лазаревић". "Један од најважнијих и садржински најбогатијих ритуала животног циклуса је свадба. До шездесетих година XX века, традиционална свадба у младеновачком крају била је чврсто структуирана и испуњена строго устаљеним ритуалним радњама, које су извођене с циљем обезбеђења срећног живота младенаца. У другој половини XXвека постепено настају дубоке социјалне и економске промене у друштву, које су условиле и промене у свадбеној пракси.", рекла је Магдалена Ивковић, кустос Музеја.

Трибина је одржана 28. септембра у оквиру ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ и изазвала је велико интересовање.

Опширније...

КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ СТАРИХ ЗАНАТА

Библиотека "Деспот Стефан Лазаревић" и Геронтолошки центар, Младеновац одржали су у оквиру ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ предавање и изложбу радова под називом "КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ СТАРИХ ЗАНАТА" у четвртак 29. септембра у читаоници дечијег одељења.
Покушали смо да одговоримо на питање - Како стари занати утичу на рехабилитацију старих и болесних? Уводна реч је дала Љиљана Бајић, радни терапеут, а учествовали су и корисници радне терапије. Они су говорили о свом искуству у креирању и реализацији, естетски лепих и употребљивих предмета и утицају на њихове моторичке, социјалне и психолошке могућности.

Опширније...

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Први квиз "Витешки код деспота Стефана Лазаревића", завршен успешно! Учествовали су ученици 4-их разреда свих основних школа у Младеновцу. Пројекат је замишљен као такмичење ученика, прво на нивоу школе,  а најбоље екипе се пласирају за општинско тамичење. 

Опширније...

Светски дан добровољних давалаца крви

Поводом светског дана добровољних давалаца крви, 14. јуна, Црвени крст, Младеновац је наградио одељење библиотеку „Деспот Стефан Лазаревић“ Повељом за најхуманију средину у 2014. години, за дугогодишњу сарадњу у популаризацији хуманости и добровољног давалаштва. Награду је уручио Игор Бубања из Завода за трансфузију крви Србије.

    За ову награду заслуге припадају и Библиотеци града Београда која добровољне даваоце, већ неколико година, награђује бесплатним чланством.

    За 2014. годину која је, због поплава, за  Црвени крст била изузетно важна, награђени су  изузетни волонтери, вишеструки даваоци крви (100 и 50 пута) и донатори.

Опширније...

Академија друштва

Друштво српско-руског пријатељства и oдељење библиотека „Деспот Стефан Лазаревић“ организовали су академију 15. јануара, поводом славе Друштва, Светог Серафима Сараоског. Академији су присуствовали први секретар и аташе за културу амбасаде Руске Федерације у Србији, директор образовних програма „Руског дома“, представници друштава која негују пријатељство словенских народа, као и представници СПЦ. 

Опширније...

Промоција књиге „Пољупчићи“

Поводом месеца књиге  Одељење библиотека „Деспот Стефан Лазаревић“ и основне школе: „Живомир Савковић“ из Ковачевца, „Свети Сава“ и „Коста Ђукић“ из Младеновца и Велике Иванче, организовале су промоције књиге „Пољупчићи“ Миодрага Лекића за ученике нижих разреда.

Четири сусрета са писцем и разговора о настајању књиге пратиле су изложбе илустрација Зорана Филе. Основци су говорили одабране стихове, а писац читао најновије песме посвећене деци.

Преко 300 малишана је пратило промоције и изложбе илустрација.

 

Опширније...

АУДИЦИЈА ЗА ЛЕТЊУ ШКОЛУ ГЛУМЕ

Одељења библиотеке „Деспот Стефан Лазаревић“ и „Позоришта младих“ одржана је 30. јуна. Пријавило се преко 60 полазника од којих је 53 прошло аудицију. Распоређени су у четири групе, према узрасту, две млађе и две старије групе. 
Летња школа глуме окупља децу и младе узраста од 6 до 19 година и траје, већ 10 година, од 1 јула до 31. августа. Програм сценског говора, дикције, сценског покрета, концентрације и координације је распоређен на два до три термина недељно по два школска часа. На крају школе свака група полазника има Јавни час или премијеру представе коју су припремили. Код Младеновчана влада велико интересовање за овај вид активности деце и младих у току лета.

Опширније...

ПРОГРАМ ОДАБРАНИХ СЦЕНА ИЗ ДОМАЋИХ КОМЕДИЈА

Одељење библиотека "Деспот Стефан Лазаревић" и "Позориште младих" у сарањи са Геронтолошким центром, младеновац извели су у уторак, 24. јуна, за око педесет корисника из ОБРЕНОВЦА и Младеновца краћи програм одабраних сцена из домаћих комедија. Публика је лепо реаговала на ово извођење, али и глумци "Позоришта младих" на дружење са корисницима Геронтолошког центра па је договорено да све што у току лета припреме за младеновачку публику одрже предпремијеру у Геронтолошком центру. 
-фотографије ЉИЉЕ БАЈИЋ 

Опширније...

"Да ли је књижевност за децу облик цензуре или темељ естетских и моралних вредности".

У петак, 28.марта 2014. године у одељењу библиотеци "Деспот Стефан Лазаревић" одржаће се радионица на тему "Да ли је књижевност за децу облик цензуре или темељ естетских и моралних вредности". У радионици ће учествовати чланови библиотекарске секције основне школе "Коста Ђукић". Идеја за ову радионицу потекла је од школске библиотекарке, Маријане Петровић. 

Опширније...

Академија поводом славе Друштва српско-руског пријатељства

Друштво српско-руског пријатељства и Одељење библиотека „Деспот Стефан Лазаревић“ организовали су Академију поводом славе Друштва, 15. јануара 2014. године. Академији је присуствовало преко 150 поштовалаца словенске културе из Младеновца и Беогрда. Свечаност су увелицали представници амбасаде Руске федерације у Србији, представници удружења „Словенски мост“, и других друстава која негују пријатељство руског и српског народа.

Опширније...

ПРОМОЦИЈА РОМАНА БОЈАНА БАБИЋА „ИЛЕГАЛНИ ПАРНАС“ И „ДЕВОЈЧИЦЕ БУДИТЕ ДОБРЕ“ у суботу 22. фебруара 2014. године у 19 сати, Сала за венчања.

Бојан Бабић је младеновацки писац млађе генерације. Година 2013. му је била изузетно плодна. Објавио је два романа, добио награду Фонда Борислав Пекић и ушао у ужи избор за НИН-ову награду. Објавио је, укупно, шест књига:  Пли -пли, Буке у прози, Приче о срећи, Нељудска комедија. Романи, које ћемо представити младеновачкој публици, објављени су у издању Левог крила. Уредник оба романа је, књижевник Томислав Марковић, који ће и говорити о Бојану Бабићу и његовим најновијим остварењима. О књигама говори и књижевни критичар, Душан Стојковић.

 

Међународни дан књиге за децу

Међународни дан књиге за децу обележен је Младеновцу програмом у организацији Удружења школских библиотекара Младеновца и Библиотеке „Деспот Стефан Лазаревић“. Програм је намењен основцима, а садржаји су усмерени на популарисање књиге и читања.

 

Опширније...

Средњошколци окупирали и библиотеку у Младеновцу!

Пројекат Библиотеке града Београда - Тин Библио Тим још није завршио своју турнеју по Београду, а већ је остварио свој циљ: средњошколци су у библиотеци пронашли право место за дружење, учење, забаву и такмичење.

Опширније...

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Обележавајући Дечју недељу Библиотека је добила нове чланове и нове љубитеље читања

Опширније...

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Младеновац. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja